Nyhedsbrev


Sommertravlhed

Igen i dette sommerhalvår har Nordkystfortællerne travlt med at fortælle historier for både børn og voksne. Fortællergruppens medlemmer møder igen op enkeltvis eller i grupper flere steder i sommerlandet.

Her skal kun omtales nogle af dem.Nordkystfortællerne har fået en ny samarbejdspartner, det nyåbnede kulturhus og café Det Hvide Hus i Gilleleje. Her kan man fire onsdags aftener møde op klokken 21:30 og lytte til godnathistorier. Historierne skæres til efter det fremmødte publikum. Hvis der er børn tilstede, får de en bestemt drejning, og hvis der kun er voksne --- nåeh ja, så kan indholdet blive lidt anderledes.

Der fortælles den 4., 11., og 18. juli samt 1. august. Nogle aftener er der også musikunderholdning inden historiefortællingen, der begynder 21:30. Det Hvide Hus har adressen Gilleleje Hovedgade 4. Vejrudsigten lover varm sommer. Derfor vil det formentlig foregå i haven, der ligger ud til Søborg Kanal lige over for Kulturhavn Gilleleje.


SOMMERFORTÆLLING PÅ TEGNERS: Blandt sommerens andre store og faste fortællearrangementer er der sommerfortællingerne på Rudolph Tegners Museum i Villingerød fredag 3. august.

Disse arrangementer kaldes også for museets absolut hyggeligste aftener. Publikum kan bare læne sig tilbage og lade sig underholde af de fantastiske fortællinger. Flere af dem relaterer sig til museets særudstilling med otte kunstnere fra Marokko. Hvis vejret tillader det, holdes arrangementet i aftensolen ved museets traktørsted. I dårligt vejr fortælles inden for på museet.

Billetsalg og bestilling af mad via hjemmesiden www.rudolphtegner.dk


KILDEMARKEDET I TISVILDE: De efterfølgende to dage - 4. og 5. august - indbyder de samme fortællere og sandsynligvis et oar gæster til non-stop-fortælling på Kildemarkedet. Det foregår i cirkusteltet, der er slået op lidt uden for markedspladsen, hvor det virker som en oase, hvor børn og voksne sammen kan lade sig engagere af en god historie.

Programmet ser således ud:


Lørdag

12:00 Teltet åbnes med tale af Inge Walmar

12:15-16:45 Non stop fortælling for store og små

Søndag

12:00 Cirkusparade - Karsten Klovn og de vilde dyr går genmnem markedspladsen

12:15: Cirkus Bella Donna, gallaforestilling

13:30: Manegen ryddes, mens Karstyen Klovn fortæller historier

14:00-17:00 Non stop fortælling for store og små

Fri entré


FØLG MED: Kalenderen her på www.nordkystfortaellerne.dk opdateres jævnligt med oplysninger om arrangementer, hvor man høre gode historier fortalt af Nordkystfortællerne.


Vidste du i øvrigt, at medlemmerne af Nordkystfortællerne nu har holdt sammen i så mange år, at gruppen er blandt Nordens 10 ældste (og mest erfarne) sammenslutninger for udøvere af den mundtlige fortælletradition og -kunst?


HVAD MENER DU


Fortællefestivalen WOODstories, der nu to gange er blevet holdt sidste weekend i maj på traktørstedet Fændrikshus i Gribskov, holdes i 2018 den 26. og 27. maj.

De to tidligere festivaler har været en stor succes for både fortællere og publikum. Men intet er så godt, at det ikke kan blive bedre. Derfor modtager Nordkystfortællerne gerne kommentarer fra publikum til, hvad de synes der bør ske fremover.

Kommentarer kan sendes på mail sekretariat@nordkystfortaellerne.dk


STØTTE FRA MUSIK I LEJET

WOODstories 2017 adskilte sig fra den første festival, der blev holdt i 2016, ved, at den gav underskud. Sådan må det nødvendigvis være. når der ikke opkræves entré, og når der ikke er sponsorer. Det var der i 2016, hvor Nordkystfortællerne nød godt af et tilskud fra Gribskov Kommune.

I 2017 var der inden afviklingen af festivalen ingen tilsagn om støtte til selve festivalen, udover et tilsagn fra VELUXfonden om at støtte trykningen  af brochurer, plakater m.v.


En måned efter festivalen modtog Nordkystfotællerne den glædelige nyhed, at foreningen har modtaget støtte fra musikfestivalen Musik i Lejet, som hvert år lader andre foreninger og kulturelle arrangementer få del i festivalens overskud. Det er blandt andet denne støtte, der gør, at Nordkystfortællerne har mod på arrangere WOODstories igen i 2018.Samarbejde med andre ildsjæle


Festivalen WOODstories er et af eksemplerne på det gode samarbejde, som Nordkystfortællerne har med Esrum Sø Bådfart og dens støtteforening. Der var i 2017 fortælling på søen og i Fændrikshus  ved sæsonåbningen  samt pinsemorgen og sankthansaften. Samarbejdet fortsætter i 2018. Flere oplysninger om årets arrangementer følger.


Fændrikshus og selve overfarten på søen har  manifesteret sig som en god fortællescene som supplement til det naturlige formidlings- og mødested, som traktørstedet bliver i Nationalparken Kongernes Nordsjælland. Den proces vil Nordkystfortællerne gerne være en af katalysatorerne for. Nordkystfortællernes historier passer fint sammen med de "røverhistorier", som overfartens frivillige sskippere underholder passagerne med.


Nordkystfortællerne vil i det hele taget gerne samarbejde med andre ildsjæle, der arbejder for at give sig selv og publikum gode oplevelser.  Det er også derfor, at gruppen samarbejdede med de frivillige kræfter bag Caffé karl-e - og gerne vil samarbejde med dem igen, når de får mulighed for at deltage i markedsføringen af fortællearrangermenterne.

Til den efterhånden lange række af ildsjæle, der vil det samme som Nordkystfortællerne, kan også føjes Tisvilde Højskole, som med sidstebsensommers tre storytelling-gardenparties har indledt et samarbejde med Nordkystfortællerne - og med hele det danske fortællermiljø. Mere om det samarbejde følger senere.Verdens Fortælledag skal fejres  i 2019

Nordkystfortællerne fejrede  Verdens Fortælledag 2017 på Restaurant Rabarbergården, Holløsegade 21, 3210 Vejby.

Det er  forårsjævndøgnet, der er den officielle World Storytelling Day. I 2017 faldt dette døgn på vores nordiske breddegradder den 20. marts, så arrangementet på Rabarbergården holdtes altså otte timer før. Forårsjævndøgnet er i øvrigt den dag,  hvor dag og nat er lige lange.


Under forårsjævndøgnet -  samt i dagene omkring dette døgn - mødes storytellers – d.v.s.udøvere af den mundtlige fortælletradition og kunst - over hele kloden med deres publikum for at fejre, at den mundtlige fortælletradition lever i bedste velgående i en ellers så digitaliserede verden.


Over hele kloden fortælles  historier ud fra et fælles tema, som skifter år efter år. I 2016 hed det fx ”Stærke kvinder” – i 2017 hed det ”Forvandling”, og i 2918 "skøre fjolser".

Ved en afstemning, hvor fortællere fra hele verden havde mulighed for at deltage, hedder temaet i 2019 "Myths, Legends, and Epics"


Nordkystfortællerne efterlyser samarbejdspartnere, der vil være med til at fejre Verdens Fortælledag i  2019. Alle forslag og henvendelser kan sendes til sekretariat@nordkystfortaellerne.dk.


Verdens Fortælledag er blevet en verdensomspændende manifestation og hyldest til den mundtlige fortælletradition. Initiativet til dagen er taget af den svenske fortæller og biledkunstner  Mats Rehnman  i begyndelsen af 1990'erne. Dagen har nu fået tilslutning i alle verdensdele.


Der kan læses mere om Verdens Fortælledag/World Storytelling Day på http://en.wikipedia.org/wiki/World_Storytelling_Day.