Nyhedsbrev


Sommertravlhed

Igen i dette sommerhalvår har Nordkystfortællerne travlt med at fortælle historier for både børn og voksne. Fortællergruppens medlemmer møder igen op enkeltvis eller i grupper flere steder i sommerlandet.

Her skal kun omtales nogle af dem.

FESTIVAL, EVT. MED OVER NATNING:  Forårets helt store begivenhed er festivalen WOODstories, som Nordkystfortællerne holder nu for tredje år i træk den sidste weekend i maj, hvor det altid er godt vejr.

Festivalen holdes i traktørstedet Fændrikshus ved bredden af Esrum Sø i hjertet af Gribskov.

I år medvirker 15 fortællere, som over to dage fortæller historier for børn og voksne. Det hele foregår på plænen ned mod Esrum Sø – eller i traktørstedets stald, hvis det rent undtagelsesvis skulle blive dårligt vejr.

I år medvirker disse 15  fortællere: Anna Louisa Joensen, Alex Fersbye, Ann Mari Urwald, Anna Djurhuus, Anna-Marie Helfer, Beate Richter, Hanne Eble Jacobsen, Ibrahima Sory Diallo, Jens Peter Madsen, Kari Brinch, Karl Erik Frederiksen, Lisbeth Lund. Simon Henrik Hvid Simonsen, Susie Haxthausen og Thomas Kirk. Der bydes desuden på spillemadsmusik leveret af Festival Trioen samt norøne og rituelle sange me Abelone Bregninge.

WOODstories er skovens portal til livsglæde og eftertænksomhed krydret med spillemandsmusik, sange, fælles dans og musik. Mad og drikkevarer kan købes på Fændrikshus.

Arrangementet støttes af Esrum Sø Bådfart, Velux Fonden og Musik i Lejet.

Der er fri entré til festivalen.

WOODstories er i øvrigt landets eneste fortællefestival, hvor arrangørerne kan anvise gratis overnatning til publikum. Festivalpladsen ligger nemlig tæt på nogle af Naturstyrelsens lejrpladser, som alle kan benytte.
Lisbeth Lund fortæller - Pinsesolen danser 2017


HØR PINSESOLEN DANSE: Fændrikshus drives af Esrum Sø Bådfart, som Nordkystfortællerne samarbejder med om flere arrangementer.

Det er for eksempel igen i år muligt at nyde pinsesolens dans til en god historie midt på Esrum Sø, inden et overdådigt morgenmåltid kan indtages på traktørstedet, eller at komme til sankthansfest med gode historier såvel på Esrum Sø som i Fændrikshus. Pladserne er begrænset. Kontakt bådfarten via ww.baadfarten.com for yderligere oplysninger.


NATIONALPARKEN INDVIES: Esrum Sø er ikke den eneste sø inden for nationalparkområdet Kongernes Nordsjælland, som Nordkystfortællerne fortæller historier på.

Gruppen deltager i Hillerød Kommunes indvielsesfest for nationalparen søndag 3. juni med fortælling på to sejladser på færgen Frederiksborg på Slotssøen. Hver sejlads varer 30-40 minutter. Der er afgang fra Torvet i Hillerød klokken 13:30 og 14:30.


DEN GODE DESSERT: Nordkystfortællerne har gennemet års tid  samarbejdet med Café karl-e,  i Frederiksværk om en række spise- og fortællearrangementer, hvor Nordkystfortællernes historier kunne nydes som en ekstra dessert til caféens gode mad. Nordkystfortællerne har nu evalueret arrangementerne og samarbejdet med alle de flittige mennesker, der prøver at opretholde det gode sted. Nordkystfortællerne er nået frem til den konklusion, at de er bedre til at fortælle historier end til at reklamere for sig selv og for deres arrangementer.

Samtidig tager de til efterretning, at de frivillige bag karl-e ikke har mulighed for at bakke op om markedsføringen. Det betyder, at Nordkystfortælleerne ser sig nødsaget til at aflyse de planlagte arrangementer 3. maj og 7. juni. Nordkystfortællerne siger tak for samarbejdet og tak til publikum.


SOMMERFORTÆLLING PÅ TEGNERS: Blandt sommerens andre store og faste fortællearrangementer er der sommerfortællingerne på Rudolph Tegners Museum i Villingerød fredag 3. august.

Disse arrangementer kaldes også for museets absolut hyggeligste aftener. Publikum kan bare læne sig tilbage og lade sig underholde af de fantastiske fortællinger. I anledningen af museets særudstilling om Hamlet fortæller de syv medlemmer af Nordkystfortællerne denne aften om hævn, ære, kaos, misforståelser og kærlighed. Hvis vejret tillader det, holdes arrangementet i aftensolen ved Traktørstedet. I dårligt vejr fortælles inden for på museet.

Billetsalg og bestilling af mad via hjemmesiden www.rudolphtegner.dk


KILDEMARKEDET I TISVILDE: De efterfølgende to dage - 4. og 5. august - indbyder de samme fortællere til non-stop-fortælling på Kildemarkedet. Det foregår i cirkusteltet, der er slået op lidt uden for markedspladsen, hvor det virker som en oase, hvor børn og voksne sammen kan lade sig engagere af en god historie.


FØLG MED: Kalenderen her på www.nordkystfortaellerne.dk opdateres jævnligt med oplysninger om arrangementer, hvor man høre gode historier fortalt af Nordkystfortællerne.


Vidste du i øvrigt, at medlemmerne af Nordkystfortællerne nu har holdt sammen i så mange år, at gruppen er blandt Nordens 10 ældste (og mest erfarne) sammenslutninger for udøvere af den mundtlige fortælletradition og -kunst?


HVAD MENER DU


Fortællefestivalen WOODstories, der nu to gange er blevet holdt sidste weekend i maj på traktørstedet Fændrikshus i Gribskov, holdes i 2018 den 26. og 27. maj.

De to tidligere festivaler har været en stor succes for både fortællere og publikum. Men intet er så godt, at det ikke kan blive bedre. Derfor modtager Nordkystfortællerne gerne kommentarer fra publikum til, hvad de synes der bør ske fremover.

Kommentarer kan sendes på mail sekretariat@nordkystfortaellerne.dk


STØTTE FRA MUSIK I LEJET

WOODstories 2017 adskilte sig fra den første festival, der blev holdt i 2016, ved, at den gav underskud. Sådan må det nødvendigvis være. når der ikke opkræves entré, og når der ikke er sponsorer. Det var der i 2016, hvor Nordkystfortællerne nød godt af et tilskud fra Gribskov Kommune.

I 2017 var der inden afviklingen af festivalen ingen tilsagn om støtte til selve festivalen, udover et tilsagn fra VELUXfonden om at støtte trykningen  af brochurer, plakater m.v.


En måned efter festivalen modtog Nordkystfotællerne den glædelige nyhed, at foreningen har modtaget støtte fra musikfestivalen Musik i Lejet, som hvert år lader andre foreninger og kulturelle arrangementer få del i festivalens overskud. Det er blandt andet denne støtte, der gør, at Nordkystfortællerne har mod på arrangere WOODstories igen i 2018.Samarbejde med andre ildsjæle


Festivalen WOODstories er et af eksemplerne på det gode samarbejde, som Nordkystfortællerne har med Esrum Sø Bådfart og dens støtteforening. Der var i 2017 fortælling på søen og i Fændrikshus  ved sæsonåbningen  samt pinsemorgen og sankthansaften. Samarbejdet fortsætter i 2018. Flere oplysninger om årets arrangementer følger.


Fændrikshus og selve overfarten på søen har  manifesteret sig som en god fortællescene som supplement til det naturlige formidlings- og mødested, som traktørstedet bliver i Nationalparken Kongernes Nordsjælland. Den proces vil Nordkystfortællerne gerne være en af katalysatorerne for. Nordkystfortællernes historier passer fint sammen med de "røverhistorier", som overfartens frivillige sskippere underholder passagerne med.


Nordkystfortællerne vil i det hele taget gerne samarbejde med andre ildsjæle, der arbejder for at give sig selv og publikum gode oplevelser.  Det er også derfor, at gruppen samarbejdede med de frivillige kræfter bag Caffé karl-e - og gerne vil samarbejde med dem igen, når de får mulighed for at deltage i markedsføringen af fortællearrangermenterne.

Til den efterhånden lange række af ildsjæle, der vil det samme som Nordkystfortællerne, kan også føjes Tisvilde Højskole, som med sidstebsensommers tre storytelling-gardenparties har indledt et samarbejde med Nordkystfortællerne - og med hele det danske fortællermiljø. Mere om det samarbejde følger senere.Verdens Fortælledag skal fejres  i 2019

Nordkystfortællerne fejrede  Verdens Fortælledag 2017 på Restaurant Rabarbergården, Holløsegade 21, 3210 Vejby.

Det er  forårsjævndøgnet, der er den officielle World Storytelling Day. I 2017 faldt dette døgn på vores nordiske breddegradder den 20. marts, så arrangementet på Rabarbergården holdtes altså otte timer før. Forårsjævndøgnet er i øvrigt den dag,  hvor dag og nat er lige lange.


Under forårsjævndøgnet -  samt i dagene omkring dette døgn - mødes storytellers – d.v.s.udøvere af den mundtlige fortælletradition og kunst - over hele kloden med deres publikum for at fejre, at den mundtlige fortælletradition lever i bedste velgående i en ellers så digitaliserede verden.


Over hele kloden fortælles  historier ud fra et fælles tema, som skifter år efter år. I 2016 hed det fx ”Stærke kvinder” – i 2017 hed det ”Forvandling”, og i 2918 "skøre fjolser".

Ved en afstemning, hvor fortællere fra hele verden havde mulighed for at deltage, hedder temaet i 2019 "Myths, Legends, and Epics"


Nordkystfortællerne efterlyser samarbejdspartnere, der vil være med til at fejre Verdens Fortælledag i  2019. Alle forslag og henvendelser kan sendes til sekretariat@nordkystfortaellerne.dk.


Verdens Fortælledag er blevet en verdensomspændende manifestation og hyldest til den mundtlige fortælletradition. Initiativet til dagen er taget af den svenske fortæller og biledkunstner  Mats Rehnman  i begyndelsen af 1990'erne. Dagen har nu fået tilslutning i alle verdensdele.


Der kan læses mere om Verdens Fortælledag/World Storytelling Day på http://en.wikipedia.org/wiki/World_Storytelling_Day.