Verdens Fortælledag

VERDENS FORTÆLLEDAG

World Storytelling Day logo by Mats Rehnman

Over hele verden fejrer udøvere af den mundtlige fortælletradition Verdens Fortælledag med at indbyde publikum til at høre historier om et fælles tema. Verdens Fortælledag er datoen 20. marts - nogenlunde svarende til forårsjævndøgn på den nordlige del af jordkloden. Nordkystfortællerne fejrer dagen ved et eller flere arrangementer hvert år.


Verdens Fortælledag er en verdensomspændende manifestation og hyldest til den mundtlige fortælletradition. Initiativet til dagen er taget af svenske fortællere i begyndelsen af 1990'erne. Den har nu fået tilslutning i alle verdensdele.

Over hele kloden fortælles  historier ud fra et fælles tema, som skifter år efter år. I 2016 hed det fx ”Stærke kvinder” – i 2017 hed det ”Forvandling”, og i 2918 "skøre fjolser".

Ved en afstemning, hvor fortællere fra hele verden havde mulighed for at deltage, hedder temaet i 2019 "Myths, Legends, and Epics"


Nordkystfortællerne har tidligere fejret Verdens Fortælledag i kirkerne i Søborg, Gilleleje og Blistrup, samt i Kunstværkstederne i Helsinge, Helsingør Kommunes biblioteker (herunder Kulturvælrftet), Café Smedjeni Hillerød, Teater Restaurangen i Landskrona, Tisvilde Bios foyer, Restaurant Rabarbergården i Holløse og mange andre steder.


Hvem vil samarbejde med Nordkystfortællerne om en markering af den store dag i 2018? Temaet for Verdens Fortælledag 2018 heder over verden: Wise Fools.


Der kan læses mere om Verdens Fortælledag/World Storytelling Day på http://en.wikipedia.org/wiki/World_Storytelling_Day.