Verdens Fortælledag

VERDENS FORTÆLLEDAG


World Storytelling Day logo by Mats Rehnman

Sidste nyt:
På grund af frygten for smitte med Corona-virus har Kalundborg Bibliotek aflyst den planlagte fejring af Verdens Fortælledag 2020 fredag 20 marts med Nordkystfortællerne.
Arrangementet er flyttet til 9. oktober. Mere besked gives senere her på siden samt på Facebook. Verdens Fortælledag - fejres i år også i Kalundborg

Egentlig burde denne historie slet ikke skrives. Den burde fortælles. Altså sådan rigtig fortælles, hvor ordene ikke optræder som bogstaver, der kan læses, men springer ud af munden og måske endda i en anden rækkefølge og lidt anderledes, end de først var tænkt. Denne nyhed handler nemlig om den mundtlige fortælletradition. En tradition, som fejres verden over fredag 20. marts.

Verdens Fortælledag er en fejring af den mundtlige fortælling som kunstart.
20.3 er forårets første dag i nord og efterårets første dag på den sydlige halvkugle.
På Verdens fortælledag fortæller og lytter så mange mennesker som muligt til fortællinger på så mange sprog som muligt i løbet af den samme dag og nat. Byer over hele kloden er med. Og nu også Kalundborg.


Kalundborg Bibliotek markerer Verdens Fortælledag ved at etablere fredagshygge med lækre sandwiches og kolde øl og derpå fyldes dit bibliotek i Kalundborg med masser af levende fortællinger. ’Nordkystfortællerne’ gæster byen og vil med et mangfoldigt program af fortællinger om ’Rejser’ sætte strøm til hele dit følelsesregister.

 

Verdens Fortælledag fejrer den mundtlige fortælling; det er altså ikke oplæsning, du vil få at høre, men den frie mundtligt fremførte historie.

Fortællerne vil med kun deres levende ord til rådighed skabe billeder inde i dit hoved, som i bedste fald følger dig resten af livet. Nordkystfortællerne, en gruppe af erfarne fortællere, som har været aktive i mere end 20 år,  fortæller bl.a. ’Da jeg mødte medicinmanden i Vestafrika’, ’Fiskeren fik magt over havet’, ’Rejsen til og fra den hinsidige verden’ og ’Inspired by Virgin Mary’.

 

Sted: Kalundborg Bibliotek
Pris inkl. sandwiches (drikkevarer tilkøbes)

Tid: 18:00-20:30

Tilmelding på bibliotekets hjemmeside

 Over hele verden - World Storytelling Day


Over hele verden fejrer udøvere af den mundtlige fortælletradition Verdens Fortælledag med at indbyde publikum til at høre historier om et fælles tema. Verdens Fortælledag er datoen 20. marts - nogenlunde svarende til forårsjævndøgn på den nordlige del af jordkloden. Nordkystfortællerne fejrer dagen ved et eller flere arrangementer hvert år.


Verdens Fortælledag er en verdensomspændende manifestation og hyldest til den mundtlige fortælletradition. Initiativet til dagen er taget af svenske fortællere i begyndelsen af 1990'erne. Den har nu fået tilslutning i alle verdensdele.

Over hele kloden fortælles  historier ud fra et fælles tema, som skifter år efter år. I 2016 hed det fx ”Stærke kvinder” – i 2017 hed det ”Forvandling”, og i 2918 "skøre fjolser". Efter en afstemning, hvor fortællere fra hele verden havde mulighed for at deltage, hedr temaet i 2019 "Myths, Legends, and Epics" og i 2020 Voyage, som Nordkystfortællerne har valgt at oversætte som "På rejse". det kan man i 2020 blandt andet høre, når gruppen fejrer Verdens Fortælledag fredag 20. marts på Kalundborg Bibliotek.

Nordkystfortællerne har tidligere fejret Verdens Fortælledag i kirkerne i Søborg, Gilleleje og Blistrup, samt i Kunstværkstederne i Helsinge, Helsingør Kommunes biblioteker (herunder Kulturvælrftet), Frederikssunds biblioteker, Café Smedjeni Hillerød, Teater Restaurangen i Landskrona, Tisvilde Bios foyer, Restaurant Rabarbergården i Holløse, forsamlingshuset Frændekilde i Ørby samt mange andre steder.


Hvem vil samarbejde med Nordkystfortællerne om en markering af den store dag i 2021?


Der kan læses mere om Verdens Fortælledag/World Storytelling Day på http://en.wikipedia.org/wiki/World_Storytelling_Day.