Verdens Fortælledag

VERDENS FORTÆLLEDAG

World Storytelling Day logo by Mats Rehnman

Over hele verden fejrer udøvere af den mundtlige fortælletradition Verdens Fortælledag med at indbyde publikum til at høre historier om et fælles tema. Verdens Fortælledag er datoen 20. marts - nogenlunde svarende til forårsjævndøgn på den nordlige del af jordkloden. Nordkystfortællerne fejrer dagen ved et eller flere arrangementer hvert år.


Verdens Fortælledag er en verdensomspændende manifestation og hyldest til den mundtlige fortælletradition. Initiativet til dagen er taget af svenske fortællere i begyndelsen af 1990'erne. Den har nu fået tilslutning i alle verdensdele.

Over hele kloden fortælles  historier ud fra et fælles tema, som skifter år efter år. I 2016 hed det fx ”Stærke kvinder” – i 2017 hed det ”Forvandling”, og i 2918 "skøre fjolser". Efter en afstemning, hvor fortællere fra hele verden havde mulighed for at deltage, hedr temaet i 2019 "Myths, Legends, and Epics" og i 2020 Voyage, som Nordkystfortællerne har valgt at oversætte som "På rejse". det kan man i 2020 blandt andet høre, når gruppen fejrer Verdens Fortælledag fredag 20. marts på Kalundborg Bibliotek.

Nordkystfortællerne har tidligere fejret Verdens Fortælledag i kirkerne i Søborg, Gilleleje og Blistrup, samt i Kunstværkstederne i Helsinge, Helsingør Kommunes biblioteker (herunder Kulturvælrftet), Frederikssunds biblioteker, Café Smedjeni Hillerød, Teater Restaurangen i Landskrona, Tisvilde Bios foyer, Restaurant Rabarbergården i Holløse, forsamlingshuset Frændekilde i Ørby samt mange andre steder.


Hvem vil samarbejde med Nordkystfortællerne om en markering af den store dag i 2021?


Der kan læses mere om Verdens Fortælledag/World Storytelling Day på http://en.wikipedia.org/wiki/World_Storytelling_Day.