Ann Mari Urwald
Forunderlige, sjove, magiske, helbredende, frække, ja, visdomshistorier fra alle afkroge af verden flyder ud af min mund, når den åbner sig, og du gør klogt i at være i nærheden, eller bedre: tilkald mig, hvis du elsker en god historie.
Du kan bl.a. hyre mig til Visdoms- og Kvindehistorier, og jeg har over hundrede andre historier på hjerte.
Jeg har fortalt historier siden 1990, for både børn og voksne. Jeg kommer gerne til fødselsdage, fester og andre folketræf i børnehaver som i sognegårde og ved andre lejligheder, hvor en god historie vil gøre godt.
De sidste 9 år har jeg været fortæller for langtidssyge børn på Rigshospitalet i projekt: ORDENES MAGI - som BowlerBedste.
Jeg er Ann Mari Urwald, forfatter, fortæller og healer. Bosat på Frederiksberg siden 2007 og om sommeren på Nordkysten siden 1998.
Redaktør af Fortællerfugle fra mange lande -en antologi af dejlige eventyr fra hele verden, og er forfatter til mange andre gode historier.
www.amurwald.dk, amurwald@gmail.com, tlf. 26 22 32 23
En samling erindringer af Alex Fersbye
Alex Fersbye
Født 10. august 1949 – Død 21. august 2019
Det er med sorg, at vi i Nordkystfortællerne nu kan meddele, at vi og den danske fortællerscene har mistet et af vores medlemmer, Alex Fersbye.
Han sov ind onsdag 21. august om aftenen omgivet af sine to døtre og nærmeste venner og familiemedlemmer. Døden kom ikke uventet for alle, der har fulgt hans kamp for at fastholde et værdigt liv efter, at han for fire år siden blev ramt af en blodprop i hjernen – og efter, at han for et halvt år siden fik at vide, at han havde fået kræft. På trods af det fortsatte han med at fortælle historier – båret frem med stor gejst og udstråling. Alle hans kvaler med helbredet, glemte han, når han stod over for publikum.
Hans hjerne var en stor skattekiste med historier. Mange var fantasifulde improvisationer over hans eget liv – fra hans barndom på Ny Carlsbergvej og fra 11-års-alderen til konfirmationsalderen på opdragelsesanstalten Drejens Optagelses- og Iagttagelseshjem. Begge lokaliteter indgår i mange af de historier, som vi og hans store publikum altid vil huske ham for.
Da han som voksen blev lærer, inddrog han som noget naturligt historiefortællingen i sin undervisning. Det fik offentligheden indblik i, da han blev lærer og pædagog på Føniks-skolen – Hillerød Kommunes tilbud til unge, som mange andre ikke måtte lege med. Sammen med eleverne omdannede han en gang hver måned Buddha Lounge i Kulturhuset Klaverfabrikken i Hillerød til fortællecafé, hvor de unge sørgede for det praktiske arbejde – trykning og opsætning af plakater, bagning af småkager, servering m.v., mens Alex og hans fortællerkollegaer fra blandt andet Nordkystfortællerne underholdt de unge, deres forældre og andre gæster med historier.
Alex Fersbye var med i den gruppe fortællere, som i 2002 tog initiativ til, at det årlige kildemarked i Tisvilde skulle have et stort telt, hvor fortællere kunne engagere børn og voksne med historiefortælling. Det var den gruppe, som stiftede Nordkystfortællerne – og som har sørget for, at Fortælleteltet i nu 18 år har været en fast ingrediens på det populære marked.
Alex Fersbyes liv var fuld af gode historier, og han delte flittigt ud af dem lige til det sidste. 11 dage før hans død mødtes en gruppe familiemedlemmer og venner på en café i Frederiksværk for at fejre hans 70 års fødselsdag. Han insisterede på, at de skulle komme, selv om han dagen før var blevet opereret og derfor følte sig for svag og uoplagt til selv at deltage. Han foretrak at blive hjemme i sengen, hvor han kunne tage mod gratulanter enkeltvis eller i mindre grupper. Da det sidste hold mødte op, satte han sig på sengekanten og fortalte den historie, som han begyndte at udvikle under et fortællekursus med Vigga Bro for 40 år siden , Harrys Blues – en tragikomisk fortælling om en mand, som ikke altid får det ud af livet, som han drømmer om.
Alex Fersbye bisættes fra Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143, 3400 Hillerød, fredag 30. august 13:00.
Alex Fersbye var forberedt på, at hans liv skulle slutte. Fra sit sygeleje begyndte han at skrive sine erindringer – selvfølgelig på en måde, så det er svært for læseren at afgøre, hvad der er sandt – og hvad lige så kunne have været sandt.
Æret være hans minde.
Karl Erik Frederiksen
Formand for Nordkystfortællerne