Nyheder

Den mørke tid er glemt

Det er sart så lang tid siden, at vinteren var over os, at den er helt glemt. Den mørke tid er også gået i glemmebogen, og alle deltagerne i de arrangementer med naturformidling og historiefortælling, som Nordsjællands Naturskole og Nordkystfortællernemen er gået sammen om at arrangere, har også haft rig lejlighed til at følge, hvordan lyset præger livet i naturen og fortællernes historier.
Arrangementerne har givet
deltagerne et indblik i, hvordan den mørke tid blev lysere og lysere. Efter sommerferien kan samme publikum følge hvordan den lyse tid bliver mørkere og mørkere. Begge dele kan der spindes mange gode historier om.
Temaet for arrangementerne frem til sommersolhvervet 21. juni hedder “Dagene længes - lyset bryder frem”.  

Vi lagde ud med en julevandring i Aggebo Hegn, da dagen var tiltaget med tre minutter efter vintersolhvervet, og vi slutter på årets længste dag, sommersolhvervet 21. juni, i Tisvilde og Tisvildeleje, hvor dagen er tiltaget med 10 timer og 42 minutter. Det skal selvfølgelig fejres med et glas bobler, når vi sammen nyder solnedgangen ved 22-tiden fra Stejlepladsen i Tisvildeleje.

Inden da holdes endnu et arrangement, 31. maj, i Gribskov med mødested ved Store Gribsø trinbræt. Her er der naturformidling på en kort vandring rundt om søen (husk badetøj), inden der fortælles historier og serveres kaffe/te med brød m.v. i bålhytten. Bemærk venligst, at begge arrangementerv er rykket frem tidsmæssigt til kokken 19:00 for at tilgodese ønsker, som mange af deltagerne er kommet med.


Alle arrangementer afvikles efter samme koncept.  
Før solnedgang inviteres man på en kort naturvandring, hvor lederen af Nordsjællands Naturskole Niels Henriksen fortæller om naturen, hvorefter man slutter af ved en shelter- og bålplads eller lignende, hvor der bydes på kaffe/te og lidt at spise, og hvor medlemmer af Nordkystfortællerne optræder med historier inspireret af årstiden og det sted, arrangementet holdes.   
Ud over at få fortællinger og anekdoter - får publikum rig lejlighed til at følge, hvordan livet i naturen ændrer sig i takt med, at vi bevæger os fra det ene solhverv til det andet. 
 
Turene afvikles på forskellige lokaliteter i Nationalpark Kongernes Nordsjællands område. Hvert sted har deres specielle kulturhistorie og biotop. 
Arrangementerne henvender sig til både voksne og børn. Børn under 13 år kan deltage gratis. 
Klik ind på fanebladet
Kalender og se datoer og mødesteder. 

Arrangementerne fået støtte fra Gribskov Kommunes Kulturråd. 

Billetsalg sker udelukkende via Nationalpark Kongernes Nordsjællands portal:  
www.nationalpark-kong-nord.nationalparkbooking.dk  

Efter lyset kommer mørket

Interessen for de kombinerede fortælle- og naturformidlingsarrangementer med dagenes skiftende længde som tema har været så stor, at Nordkystfortællerne og Nordsjællands Naturskole har besluttet at fortsætte arrangementsrækken efter sommerferien.
I perioden fra efterårsjævndøgnet (23.september) til vintersolhvervet (21. december) får arrangementerne “det modsatte” tema, nemlig “Det mørkner - Dagene bliver kortere”. På disse fire arrangementer skal deltagerne mødes om morgenen omkring solopgang.  Alle disse morgenarrangementer foregår på en lørdag.  
Efter mørket lysner det igen
I perioden fra vintersolhvervet 2022 til sommersolhvervet (21. juni) 2023 tilbydes i alt seks arrangementer med temaet “Det lysner – Dagene længes.”
Mødetidspunktet bliver igen cirka en time før solnedgang.
Alle arrangementer vil blive holdt inden for Nationalpark Kongernes Nordsjællands geografiske område.
De nøjagtige lokaliteter meldes ud senere, men allerede nu kan man sætte krydser i kalenderen og begynde at glæde sig til nogle unikke oplevelser.
Datoerne for alle arrangementerne kan ses her.
 
Fra vintersolhverv 2021 til sommersolhverv 2022 
Dagene længes - det lysner 
28. december 14:30-18:30 Aggebo Hegn/Kulsvierhytten (afholdt) 
28. januar 16:00-19:00 Tisvilde Hegn/Vandkalven (afholdt) 
22. februar 17:00-20:00 Gribskov/Kongens Bøge (afholdt) 
29. marts Søborg Kirke/Søborg Slotsruin 
26. april 19:30-22:30 Bukkarvej p-plads/Valby Hegn  
31. maj 20:00-23:00 Gribskov/Store Gribsø trinbræt 
21. juni 20:30-24:00 Tisvilde/Tisvildeleje 
 
2022 Fra sommersolhverv til vintersolhverv 
Det mørkner - dagene bliver kortere 
24. september 07:00 
22. oktober 08:00 
19. november 08:00 
17. december 08:30 
(Mødesteder bekendtgøres senere) 
 
2023 Fra vinter til sommersolhverv 
Dagene længes- det lysner 
21. januar 14:30-18:00 
25. februar 17:00-20:00 
18. marts 19:00-22:00 
22. april 19:30-22:00 
27. maj 20:00-23:00 
21. juni 20:30-24:00  
(Mødesteder bekendtgøres senere) 


Husk, dårligt vejr findes ikke. Kun dårlig påklædning. Husk tøj og fodtøj efter vejret.  
 

  
 
Havefortællinger igen

Sommeren 2022 vil i lighed med de tre foregående år byde på havefortællinger, STORYTELLINGgardenpaties, i haverne hos de fortællere, der bor ved Nordkysten.
Formålet med fortællingerne er blandt andet at tilbyde de mange mennesker, som enten bor eller holder ferie ved den sjællandske Nordkyst, et alternativ eller et supplement til "tivoliseringen" og de mange store arrangementer, hvor der spilles høj musik i sommerlandet.
Klik ind på fanebladet kalender og se tid og sted for 5xStorytelling 2022.

Alle arrangementer holdes på søndage i tidsrummet 15:00-17:00. Det første holdes søndag 3. juli og det sidste søndag 31. juli.