Verdens Fortælledag

VERDENS FORTÆLLEDAG


World Storytelling Day logo by Mats Rehnman

Verdens Fortælledag 2023 skal fejres

Egentlig bør denne historie slet ikke skrives. Den bør fortælles. Altså sådan rigtig fortælles, hvor ordene ikke optræder som bogstaver, der kan læses, men springer ud af munden og måske  i en anden rækkefølge og lidt anderledes, end de først var tænkt. Denne nyhed handler nemlig om den mundtlige fortælletradition. En tradition, som fejres verden over mandag 20. marts.

Verdens Fortælledag er en fejring af, at den mundtlige fortælletradition lever og til stadighed får ny næring af fortællere over hele verden.
Den officielle festdag er forårsjævndøgnet - det døgn, hvor dagene igen begynder at blive længere end nætterne. 
På Verdens Fortælledag fortæller og lytter så mange mennesker som muligt til historier på så mange sprog som muligt i løbet af den samme dag og nat. Byer over hele kloden er med. Alle steder fortælles historier ud fra samme tema.
I 2023 hedder temaet Together We Can (Sammen kan vi).
Det tema lever Nordkystfortællerne op til. Gruppens medlemmer vil nemlig fortælle historier sammen med fortællergruppen Rolling Stories DK, der har hjemsted i Helsingør.
Hvis man vil vide hvor og hvornår de to grupper indbyder publikum til at høre historier, skal man følge med her på siden eller på Nordkystfortællernes Facebookside.Over hele verden - World Storytelling Day


Over hele verden fejrer udøvere af den mundtlige fortælletradition Verdens Fortælledag med at indbyde publikum til at høre historier om et fælles tema. Verdens Fortælledag er datoen 20. marts - nogenlunde svarende til forårsjævndøgn på den nordlige del af jordkloden. Nordkystfortællerne fejrer dagen ved et eller flere arrangementer hvert år.


Verdens Fortælledag er en verdensomspændende manifestation og hyldest til den mundtlige fortælletradition. Initiativet til dagen er taget af svenske fortællere i begyndelsen af 1990'erne. Den har nu fået tilslutning i alle verdensdele.

Over hele kloden fortælles  historier ud fra et fælles tema, som skifter år efter år. I 2016 hed det fx ”Stærke kvinder” – i 2017 hed det ”Forvandling”, og i 2918 "skøre fjolser". Efter en afstemning, hvor fortællere fra hele verden havde mulighed for at deltage, hedr temaet i 2019 "Myths, Legends, and Epics" og i 2020 Voyage, som Nordkystfortællerne valgte at oversætte som "På rejse", da de optrådte med fortælling på Kalundborg Bibliotek.

Nordkystfortællerne har tidligere fejret Verdens Fortælledag i kirkerne i Søborg, Gilleleje og Blistrup, samt i Kunstværkstederne i Helsinge, Helsingør Kommunes biblioteker (herunder Kulturvælrftet), Frederikssunds biblioteker, Café Smedjeni Hillerød, Teater Restaurangen i Landskrona, Tisvilde Bios foyer, Restaurant Rabarbergården i Holløse, forsamlingshuset Frændekilde i Ørby samt mange andre steder.

Der kan læses mere om Verdens Fortælledag/World Storytelling Day på http://en.wikipedia.org/wiki/World_Storytelling_Day.